Handige tips voor veilig fietsen met je e-bike

Als fietsen zwaar wordt of je liever niet tegen de wind in fietst, biedt een elektrische fiets (e-bike) de perfecte oplossing! Met trapondersteuning tot 25 km/uur, kun je met minder moeite blijven genieten van fietsen. Maar er zijn wat verschillen ten opzichte van een gewone fiets. Hier zijn praktische tips om goed voorbereid en veilig op weg te gaan.

Tip 1: Overweeg of een e-bike bij je past

Als je nog geen e-bike hebt, onderzoek dan eerst of het iets voor jou is. Er zijn veel opties bij de aanschaf van een e-bike. Ben je overtuigd? Bekijk dan onze tips voor het kopen van een e-bike.

Tip 2: Pas de zadelhoogte aan

Een e-bike is zwaarder dan een normale fiets. Wil je meer balans bij het stoppen en opstappen? Zorg er dan voor dat je zittend op het zadel altijd met je voeten plat op de grond kunt komen. Bekijk meer tips voor balans.

Tip 3: Schakel de ondersteuning uit bij stilstand

Moet je stoppen voor een rood licht of om een andere reden? Zet dan altijd de ondersteuning op 0. Zo voorkom je dat de fiets onverwacht vooruit beweegt.

Tip 4: Begin met een lage ondersteuning en versnelling

Als je met een hoge ondersteuning begint, kan de motor meer kracht geven dan je verwacht. Dit kan onverwachte situaties veroorzaken.

Tip 5: Verminder snelheid en schakel terug in bochten

Een te hoge snelheid in een bocht kan leiden tot verlies van controle over de fiets. Verminder daarom je snelheid en schakel terug naar een lagere ondersteuning.

Tip 6: Anticipeer goed

Houd voldoende afstand tussen jou en andere weggebruikers en vermijd de stoeprand of berm, waar de meeste ongelukken gebeuren. Wees je ervan bewust dat medeweggebruikers mogelijk niet weten dat je op een e-bike rijdt, dus pas je snelheid aan op het verkeer om je heen. Rem rustig om slippen te voorkomen en sta op tijd stil indien nodig.

Tip 7: Draag een helm

Met een e-bike is je gemiddelde snelheid hoger dan met een normale fiets, waardoor ongelukken ernstiger kunnen zijn. Daarom is het verstandig om altijd een helm te dragen. Ontdek de voordelen van een fietshelm.

Op donderdagochtend 13 juni a.s. organiseert de Werkgroep Valpreventie Wijchen een Fiets Valpreventie dag in het centrum van Wijchen. Houd onze kanalen in de gaten voor meer informatie.

Meer nieuwsberichten