Veilig op de fiets

Veilig op de fiets Fietsen maakt deel uit van de Nederlandse identiteit. We beginnen er al vroeg mee. Een plaatje dat in menig fotoalbum niet zal ontbreken is een foto van de eerste kunsten op de fiets: leren fietsen met zijwieltjes en Pa of Ma er hardlopend naast. We leerden verkeersregels en zo werd de fiets een deel van ons. Op de fiets naar het werk, boodschappen doen of de natuur in.

En mooi weer nodigt uit om op de fiets te stappen. Wat is dan nou fijner dan de wind door de haren en de zon op je gezicht te voelen terwijl je naar de supermarkt, sportclub of door het bos fietst. Fietsen is leuk en het helpt je ook nog eens langer gezond, sociaal actief en zelfredzaam te blijven. Voor veel ouderen is fietsen echter niet meer vanzelfsprekend. Bij het ouder worden neemt je reactievermogen en alertheid af en dat kan tot onveilige situaties leiden. Je fietst graag en wil ook door blijven fietsen, maar op de fiets ben je ook kwetsbaar in het verkeer.

Om de oudere fietser te helpen veilig op de fiets te stappen organiseerde de gemeentelijke Werkgroep Valpreventie een fietsinfodag.

Op donderdag 15 juni stonden we klaar op het plein voor de H. Antonius Abt om vragen over fijn en veilig fietsen te beantwoorden. Je kon er gratis je fiets laten nakijken door fietsenmaker Rick van den Berg en je fietsvaardigheden op een fietsparcours testen onder leiding van fietscoach Daan Steenman. Voor degene die niet meer op een tweewieler durft te fietsen waren er driewielers om te proberen. Ook de fietsersbond was aanwezig met informatie en tips voor veilig fietsen.

Het werd naast een leerzame middag ook een gezellige middag. Vele ouderen waren met hun fiets of E-bike langs gekomen. De zon scheen uitbundig, de E-bikes werden gecontroleerd en tot tevredenheid van de eigenaar bijgesteld. Menig driewieler werd onder begeleiding uitgeprobeerd. Onder genot van een kopje koffie, met een lekker koekje (gebakken door deelnemers van Andere Koek) werden tips en ervaringen uitgewisseld.

Als werkgroep Valpreventie hebben we deze middag laten zien dat je met fietsles of fietsadvies als oudere (weer) veilig en plezierig op de fiets kan stappen. Toos van Peursem, SVW-lid van de werkgroep Valpreventie

Meer nieuwsberichten